+3620/985-5200 | nova.ber.fogaszat@gmail.com | 4400, Nyíregyháza, Dózsa György utca 65.

Megelőző kezelések

Az éppen kibújó maradófogak védelmét barázdazárással lehet megoldani, mely éveken keresztül megmarad a fogak felszínén és hatékony védelmet jelent a nagy óvodások és kis iskolások még nem tökéletes fogmosása mellett.Barázdazárás alkalmával a rágófogak hegy-völgy rendszerének völgyeit töltjük fel speciális anyaggal, hiszen a völgyek legalja sokszor a fogkefe sörtéi számára elérhetetlen mélységben van.

Ezek mélyére bejutnak a baktériumok és az ételmaradék is, mely remek tápanyagul szolgál számukra; tisztításkor viszont nem érjük el ezeket a területeket. Maga a barázdazárás egy fájdalmatlan és egyszerű beavatkozás: nem jár fúrással! Ennek során megtisztítjuk az őrlőfog felszínét, majd egy folyékony, fehér anyaggal feltöltjük a mélyedéseket, ezáltal megakadályozva a baktériumok és a lepedék bejutását, valamint késleltetve a fogszuvasodás kialakulásának idejét addig, amíg a gyermek meg nem tanul jó technikával fogat mosni.

A gyermekek számára ez azért is jó ismerkedés a fogorvossal, mert „fúrással” nem jár, de mégis „megcsinálta a fogorvos a fogát”.Az anyag néhány év után kikophat, kitöredezhet a rágástól, ilyenkor a beavatkozás megismételhető – akár még felnőtt korban is. Az első barázdazárás is elvégezhető bármikor a gyermekeknél, de a legalkalmasabb idő azonban a maradó fogak áttörése utáni fél éven belül van.

Fontos felhívni a figyelmet, hogy ezen fogak előtörése először nem jár tejfog elvesztésével, ezért ajánlatos, hogy figyeljenek a szülők és a sor végén előtörő fogakkal jelentkezzenek kontrollra. Megfigyelések szerint a legkorábban kibújó maradófogak (6-osok) azok, melyek felnőttkorban a leghamarabb elszuvasodnak, majd a leghamarabb gyökérkezelésre szorulnak és később a leghamarabb eltávolításra kerülnek. Előzzük meg együtt ezt a helyzetet!

A beavatkozástól nem kell félni, hiszen fájdalmatlan és a száj néhány percig tartó szárazságán kívül (ami a kivitelezés tartósságához és pontosságához feltétlen követelmény) más kellemetlenséget nem okoz. A hat év körüli gyerekek ezt már jól viselik és amennyiben egyszerre több fogat is barázdazárunk, foganként szünetet tartunk.

Mi a lényege a barázdazárásnak?

A barázdazárás egy biztonságos és fájdalommentes módja a gyermeke fogainak védelmére a fogszuvasodás ellen. Ez tulajdonképpen egy műanyag védőburok, amit a fogak rágófelületein alkalmaznak. A barázdazárás egy kemény bevonat, ami távol tarthatja az ételmaradékokat és a baktériumokat a fogak közötti kis barázdáktól, ahol a szuvasodást okozhatnák.

Melyik fogakat lehet ily módon lezárni?

A barázdazárást a hátsó őrlőfogakon alkalmazzák. Ezek azok a fogak, amelyeknek a rágófelületén csücskök és barázdák találhatók. Néhány fognak természetes nagy barázdái vannak, ezeket kell ellátni.

Mit kell még erről az eljárásról tudni?

A folyamat általában gyors és egyszerű, foganként 5-10 perc. A fogakat teljesen tiszta, a speciális megoldásra kész és száraz állapotba kell hozni. A folyékony tömőanyag felhasználás és megszilárdulás után rendszerint fényes marad.

A gyermekem fog fájdalmat érezni?

Nem, ez teljesen fájdalommentes, és nem érez utána sem semmilyen különbséget.

Mennyire maradandó a barázdazárás?

Rendszerint évekig tartós marad, de a fogorvos rendszeresen ellenőrizni fogja, hogy a megbizonyosodjon arról, hogy a lezárás sértetlen-e. A gyermekek hosszú ideig viselhetik, de a fogorvosnak időnként ki kell egészítenie vagy cserélnie, hogy biztos lehessen abban, a szuvasodás nem indult meg alatta.

Mikor hajtható végre?

Amint a maradó fogak kibújnak, alkalmazható a barázdazárás. Ez rendszerint 6 és 7 éves korban történik. A többi rágófogat általában amikor kinő - 11 és 14 éves kor között - lehet lezárni.