H-K-CS 14:00-19:00
SZ-P 9:00-13:00
4400, Nyíregyháza
Dózsa György utca 65.
+3642/404-690
+3620/985-5200

FOGZOMÁNC ERŐSÍTÉSE

A fluorid a fogzománcba épülve erősíti annak szerkezetét, ezáltal csökkenti a fogak érzékenységét, és ellenállóbbá teszi őket a fogszuvasodással szemben. Fluor több módon is bekerülhet a szervezetbe. Táplálékkal, ivóvízzel, valamint a rendszeres szájápolás során fogkrémek, szájvizek használatával

 

Ezekkel a módszerekkel csak kis mennyiségű fluorid kerül bevitelre. Fontos kihangsúlyozni, hogy mindig az adott életkornak megfelelő fluormennyiséget szabad csak bejuttatni a szervezetbe, ugyanis nagy mennyiségben mérgező hatása van! Ezért nagyon fontos, hogy mindenki az életkorának megfelelő fogkrémet használja, ugyanis azokban pontosan kiszámolt fluor dózis található.Amennyiben a fogzománcban található fluor mennyisége nem elegendő, a fog külső rétege gyengülhet, melynek következtében fogszuvasodás indulhat meg. A fogszuvasodás első fázisában a fogzománcban apró, szabad szemmel nem látható felmaródások, kis felszíni eróziók jönnek létre, melyek mérete - megfelelő szakorvosi kezelés nélkül – a száj savas pH-jának hatására folyamatosan nő, míg hatékony fluor pótlás mellett méretük csökken.
 

Amennyiben szükséges, úgy a fluor-bevitel növelése több módon is lehetséges. Sokat segíthet a táplálkozás terén néhány változtatás, pl. a fluorral dúsított tej, só, víz fogyasztása. Ennél sokkal hatékonyabb megoldás lehet a helyi fluorid kezelés. Helyi fluorid kezeléssel a kezdeti fogszuvasodási folyamatok megállíthatók, visszafordíthatók , és a fogzománc ellenálló képessége is jelentősen növelhető. Fontos kihangsúlyozni, hogy a fogszuvasodás megállítása a kezdeti, szemmel nem látható fázisban lehetséges!
 

Az adott életkornak megfelelő fluoridmennyiség pontos meghatározása érdekében a helyi fluorid kezelés kizárólag fogászati körülmények közt, a fogkő alapos eltávolítását követően történhet, azt alábbi módokon:
 

•   fluorid lakk alkalmazásával

•   iontoforézises fluorid kezelés során

 

Fluorid lakk alkalmazása során közvetlenül a fogfelszínre magas fluoridkoncentrációjú zselét, ún. lakkot viszünk fel. A fluorbeépülés hatékonyságát növeli az ún. iontoforézises fluorid kezelés. Ennek során a fogzománcra felkent fluoridos hatóanyagot gyenge galvánáram segítségével gyorsabban és hatékonyabban juttathatjuk be a fog szerkezetébe. A teljesen fájdalommentes iontoforézises fluorid kezelés a fogfelszínen található baktériumokat is elpusztítja. Nagy előnye az iontoforézises fluorid kezelésnek, hogy a fogzománcra felkent, magas fluoridkoncentrációjú zselé csak a foggal érintkezik, így a gyermek nem nyelheti le, ennek köszönhetően nincsen semmilyen káros hatása a szervezetre. Az iontoforézises fluorid kezelést 6 havonta szükséges ismételni. 

 

Az iontoforézises fluorid kezelés hatásai:

A teljesen fájdalommentes iontoforézises fluorid kezelés hatására felnőtteknél megszűnik a fogínysorvadás következtében szabaddá vált fognyaki felszínek, valamint a rágófelületek érzékenység. A kezelés ellenállóbbá teszi a fogakat a savakkal szemben és gátolja a fogszuvasodást okozó mikroorganizmusok szaporodását és tevékenységét.

 

Kinek ajánlott az iontoforézises fluorid kezelés?

• Fogszuvasodás megelőzésére gyermekek és felnőttek számára egyaránt (más-más koncentrációjú fluorid zselé alkalmazásával.)

•  Felnőttek esetében a már kialakult fogínysorvadás következtében szabaddá vált fognyaki felszín érzékenységének megszüntetésére.

•   Fogszabályozó viselése előtt és után a fogzománc védelme érdekében.
 

Biztonságos-e az iontoforézises fluorid kezelés?

Az iontoforézises fluorid kezelés 6 éves kor felett teljesen biztonságos. A kezelőberendezés energiaforrása 4 db ceruza elem (4x AA), így a leadott galvánáram erőssége minimális. Allergia esetén tilos a helyi fluor kezelés bármelyik formáját alkalmazni!

 

Kinek nem ajánlott az iontoforézises fluorid kezelés?

•   6 éves kor alatti gyermekek számára

•   peacamakert viselő emberek esetében

•   várandós hölgyek esetében